2020. február 4., kedd

Magyarország árnyékok között - Prológus

Az idők változnak. Üres szavak, melyek a történelem fényében nyernek értelmet.

Voltak változások korábban is. Az emberiség ugyanúgy fejlődött előre, ahogy vissza. A XX. században viszont irtózatos ütemű modernizáció indult be. Mindent nekiálltunk gépesíteni, beléptünk az űrkorszakba, a telekommunikációt odáig fejlesztettük, hogy az emberek otthonuk melegéből is el tudták végezni a munkájukat, a bevásárlást, a baráti - és rokoni látogatásokat. Mivel az új generáció már az anyatejjel is technológiát szívott magába, egyértelmű volt, hogy az oktatást is az online térbe helyezték át. Úgy tűnt, minden meseszép irányba halad.

Ám a felsőbb hatalmak egyre kapzsibbak lettek. Még több olaj, még több pénz, egyre kevesebb empátia. A felső tízezer egymás után rohanta le a gyengébb országokat, azokat menekülésre kényszerítve. Vagy ez is csak a propaganda volt? Egyesek azt állították, hogy a túl stabil Európai Unió szúrta a szemüket.

A kontinensre özönlő kis-ázsiai népek gazdasági - és kulturális válságba kergettek országokat. Régen nem tapasztalt vallási - és rassz alapú lázongások törtek ki. Kormányok mutogattak egymásra, kétszínűsködve hol kezet fogtak, hol a másik tenyerébe köptek. A politika megkeserítette az átlagemberek életét is. Már nem csak annyit érzékeltek belőle, hogy magasabb egy kicsivel a tojás, meg a kenyér ára. Nap, mint nap kerültek összetűzésbe munkáskezek csak azért, mert az egyik ilyen, míg a másik olyan párthoz húzott.

Aztán a helyzet tovább romlott. Hatalmas falakat húztak az országok közé. Próbálták kordában tartani a népvándorlást, de ez lehetetlennek tűnt. Aki át akart jutni, úgyis megtalálta a lehetőséget rá. Alagutat ástak a falak alatt, lefizették az őröket, kerülőutakat találtak más országokon át.

Ebben a kis országban, melyet a mai napig is Magyarországnak neveznek, eléggé el voltak foglalva a saját kis problémáikkal. Kit érdekelt, mi folyik Amerikában, mikor nekik is megvannak a saját migránsaik? Persze hallottak róla, hogy elnök választások voltak, és volt is, akit ez lázba hozott. Ám végső soron senkit sem kergetett öngyilkosságba, hogy nem az lett a hatalmas ország vezetője, akire ő voksolt volna a sok idióta amcsi helyében.

Csakhogy 2010-ben terjedni kezdett a VITAS. Vírusosan Indukált Toxikus Allergia Szindróma, mely állítólag Amerikából indult ki, de pontosan soha, senki nem tudta megmondani, mégis ki volt a „zéró páciens”.

A betegség rettenetes volt. Aki elkapta, egyszerűen mindenre allergiás lett, rövidesen anafilaxiás sokkot kapott, a gégéje összezárt, és végül a saját teste fojtotta meg. Mindezt tizenkét óra leforgása alatt. Szörnyűséges halál, és senkit sem kímélt. Mivel vírus okozta, az antibiotikumok hatástalanok voltak ellene. Az év végére a világ népességének negyede megfertőződött. A bolygó összes nemzete egy emberként reszketett, hogy vajon mikor fedezi fel magán a VITAS tüneteit. Mindenütt maszkban, kesztyűben sétálgató embereket lehetett látni. A falakon, üvegeken figyelmeztetések virítottak, hogyan vigyázzunk magunk, és egymás egészségére. Ne menjünk egymáshoz két méternél közelebb, mindig mindent fertőtlenítsünk. Ne csak a berendezési tárgyakat, a bőrünket, de még az ételt is. A tojást hipós vízben áztatták, a gyümölcsöket peroxidban, és ezüst kolloidot iszogatott az összes egészségtudatos. Nővér - és ápoló iskolák százait nyitották. Professzionális mozgó kórházakat hoztak létre. Az egészségügy az egyik legjobban jövedelmező üzletággá nőtte ki magát. Az egyik ilyen a Central European Highway Corporation, mely rövidesen Magyarország vezető cége lett.

Egyes vezetők túlságosan is megijedtek. A világon fellelhető védekezési módok összesét kipróbálták. Csak vegyvédelmi ruhába beöltözött szolgálók szervírozhatták az ételeiket, rézszűrős szájmaszkokat hordtak, fertőtlenítő UV lámpák százait vásárolták fel és állandó orvosi csoportot rendszeresítettek maguk mellé.

Az amerikaiak aztán meglátták a világjárványban a lehetőséget, és elkezdődött a „Terror Ideje”. Mexikóvárosnak – mely állítólag az egyik gócpont volt – több részét egyszerűen felégették. Milliók haltak meg, vagy váltak otthontalanná. Mindennapossá vált a tv-ben és az interneten a hullaszállító kamionok, utcalakók – legfőképp gyerekek – képe.

Ha mindez nem lett volna elég, a bolygót – mintha elkezdett volna szétesni – természeti katasztrófák tömkelege sújtotta. Özönvizek, tájfunok, földrengések, vulkán kitörések, erdőtüzek. Lassan már senki sem érezhette magát biztonságban. Mindenhol felvirágzottak a könnyűszerkezetes házakkal foglalkozó cégek, mert már senki sem akart a téglából épült otthona súlya alatt szörnyethalni.

A Föld segélykérő sikolyát végül egy csapat amerikai őslakos indián hallotta meg. Felmentek egy hegy tetejére, és örökre megváltoztatták a világot. Egy Nagy Szellemtánc nevezetű rituáléval felébresztették bolygónkat. Olyan vulkánok törtek ki, melyek évmilliók óta szunnyadtak, hegyek emelkedtek fel, árkok nyíltak a földben, folyók száradtak ki és újak fakadtak. A felszín teljesen megváltozott, és nem csupán ennyiben. A sámánok ténykedése olyan dolgot indított meg a földön, melyre maguk sem számítottak: visszatért a földre a mágia. Nem csak olyan emberek jelentek meg, kik képesek ezt az erőt használni, hanem olyan fajok is, amikkel addig csupán a fantasztikus regények lapjain találkozhattak.

Magyarországon szintén megérezték ezt a folyamatot. Teljesen átlagosnak hitt emberekből lett egyik napról a másikra zöld, vagy éppen kék bőrű szörnyeteg, hatalmas agyarakkal a szájában és szarvakkal a feje tetején. Iszonyatos rémületet okozott, hogy a goblinizációnak elkeresztelt jelenség nem csak felnőtteket, gyereket is ugyanúgy megtámadott. Aztán pár hónapra rá megszülettek az első törpe és tünde gyermekek. Még a katolikus egyház feje, a pápa is nyilatkozatot tett a metahumánokról. Viszont a megértés és együttérzés megtestesülésének gondolt pápa nem a befogadásukra buzdította az emberiséget, hanem azok elutasítására. A nagyrészt katolikusok által lakott Magyar Köztársaságban hamar gyűlölködést szított ez a kijelentés. Bizonyos pártok céljukká tűzték ki, hogy a metahumánokat teljesen megfosszák minden emberi joguktól.

2012-ben olyan dolog történt, ami mellett senki sem mehetett el: megjelent Németországban egy sárkány. Lofwyr-nak nevezte magát, és hatalmas aranykészletének felhasználásával napok alatt az ország legnagyobb hatalmú metahumánja lett. Az ország politikai hatalma gyengülni kezdett, végül mindenki ettől az óriási gyíktól függött már. Néhány hónap leforgása alatt befolyást nyert az egész ország felett.

Amerikában is hasonló folyamatok mentek végbe. Az országhatárok teljesen megszűntek, az államigazgatás képtelen volt kézben tartani az eluralkodó káoszt. Mamutcégek vették át az uralmat mind a politika, a gazdaság és a közigazgatás fölött. Ahol ezek a cégek megvetették lábukat hatalmas konglomerátumokat építettek ki saját ökoszisztémával. Apartmanokkal, boltokkal, éttermekkel, szórakozóhelyekkel. Mindenki, aki nekik dolgozott, ebben a kis elszeparált közegben élhetett. A városok többi része viszont hanyatlásnak indult, mert a cégeknek nem állt érdekében azokat karban tartani. Ezekben a városrészekben hamarosan megnőtt a bűnözés, a fiatalok bandákba tömörülve, egymástól próbálták megtanulni az utca szabályait. Immáron senkit sem kényszerítettek iskolapadba. Az oktatás hanyatlott. A konglomerátumokon kívül létrejöttek az első úgynevezett „pusztulatok”. A leghírhedtebb Seattle mellett, ahol teljes mértékig utcai bandák kezébe került az irányítás. Aki háborítatlanul akart élni, védelmi pénzt fizetett a rosszarcú bűnözőknek. Aki mégis megtagadta ezt, az retteghetett, hogy vajon mikor fognak betörni a házába, hogy elvigyék a TV-jét, a kanapéját, az ételét, vagy éppen az életét. A rendőrség tehetetlen volt. Egyre kevesebben mertek beállni a kötelékbe, és az emberhiány miatt még jobban meggondolták, kit engednek ilyen veszélyes környékre. A pusztulatok teljesen kiestek az ellenőrzött területeken.

Eközben a kicsinyke magyar állam küszködött a saját problémáival. A kormány által annyira preferált termonukleáris energia újból megmutatta árnyoldalát. 2015-ben a Miskolc és Salgótarján között illegálisan tárolt vegyszerek és veszélyes hulladékok tartályai kilyukadtak és megfertőzték a földet. Egy, a magyarok által még sosem látott természeti jelenség jött létre: egy Toxikus Zóna. Aki a közelében volt, súlyos sugárfertőzést kapott, hamarosan elhunyt. Az állatok eltorzultak, a növényzet természetellenesen elburjánzott. A kormány azonnali hatállyal evakuálta a lakosságot, elkerítette a Zónát, és szigorúan megtiltotta, hogy bárki is betegye oda a lábát. Durván 50km sugarú területről beszélünk. Több, mint 800.000 ember lett otthontalan. Az ő hátukon emelkedett fel a frissen alakult Zöld Haza nevű párt, mely elveiben elhatárolódott minden környezetkárosító tevékenységtől. Emellett ideiglenes lakást biztosítottak az otthon- és munka nélkül maradottaknak. Közülük rengetegen aktivistának álltak a pártnál. Tüntettek, plakátokat ragasztottak, házakat jártak, hogy még több embert állítsanak a párt oldalára.

A helyzet tovább romlott a következő évben, mikor a paksi atomerőmű 13. blokkja a beüzemeléskor fellépő hiba miatt felrobbant. Itt nem volt hűtővíz a reaktorzóna alatt, ami gázrobbanást okozhatott volna, mint Csernobilban. A láncreakciót okozó neutronokat szén rudakkal fogták fel, azok viszont megállíthatatlanul begyulladtak. A toxikus gázok és a füst a fél Alföldet beszennyezték, és így létrejött a Déli Toxikus Zóna. A történelemből tanulva betonszarkofágot öntöttek a blokk köré, de még így is jelentős sugárzás volt mérhető az erőmű 20km-es körében. A kitelepítések során újabb 600.000 magyar kényszerült új otthon keresésére.

A Zöld Haza népszerűsége ugyan hatalmasat ugrott a történtek után, de még nem volt elég ahhoz, hogy a 2018-as választásokat megnyerjék a Szivárvány Koalícióval szemben.

Az elkövetkezendő két év viszonylagos nyugalomban telt. Mindenki a Toxikus Zónák áldozatainak problémájával volt elfoglalva. Mindenkinek szállást, kórházi ellátást biztosítani. Karitatív szervezetek, összefogási mozgalmak, önkéntes nővérek százai fogtak össze.

Aztán újabb hatalmas trauma érte a világot. A Föld újabb 10%-a esett át a goblinizáció második hulláma folyamatán. Iszonyatos pánikkal kevert világvége hangulat uralkodott el mindenkin. A pápa kárhozatról beszélt, a jövendőmondók az apokalipszist emlegettek. A magyarok ezrei vonultak utcára. A Zöld Haza taktikusan kihasználta a pánikot a propagandára. Azt állították, hogy a goblinizáció is csak a Föld egyik védekezése a túl sok szennyezéssel szemben. Ezzel annyi embert állítottak maguk mellé, hogy a 2022-es választáson elsöprő győzelmet arattak. Csakhogy intézkedéseik sokkal drasztikusabbak voltak, mint arra bárki is számítani mert volna. Halmos Tivadar, új kormányfőként, szigorú zöld törvényeket hozott. Egyik napról a másikra kitiltotta a nagy városokból a robbanó motoros járműveket, bezáratta a műanyag gyárakat. Viszont azzal nem számolt, hogy ezen gyártósorokat nem lehet papírból készíthető dolgok készítésére átprogramozni. A gazdaság rohamos ütemben kezdett hanyatlani. A munkanélküliség soha nem látott méreteket öltött. Úgy hömpölyögtek az utcán az állástalanok, mint hatalmas birkanyájak. Aki tudott, bekészletezett a maradék műanyag termékekből. A cégek felvásárolták a zacskó, eldobható pohár és evőeszköz készleteket. Hamarosan szinte minden egyszerű használati tárgy ára a háromszorosára ugrott, vagy hiánycikké vált.

Az eddig elhanyagolt és bürokratikus eszközökkel visszaszorított nem fosszilis energiahordozók, mint a napelemek, szélturbinák és a vízi erőművek előtérbe kerültek. Viszont a kormánynak rá kellett jönnie, hogy ezek közül még mindig a gátakhoz szükségesebb a legkevesebb műanyag. Ennek ürügyén elővették az évek óta Szigetköz vízellátásáért folyó vitát. Ezt egy, a Szlovák kormánynak adott ultimátummal akarta lezárni, melyet a másik fél teljes mértékben ignorált. A feldühödött elnök erre válaszul kiadta a parancsot a dunacsúni energiaipari létesítmény lebombázására.

Nem telt bele három nap, és viszonzásul átlépte a magyar határt a szlovák légierő mind a tizenkét MIG típusú vadászrepülőgépe, és lebombázták előbb Százhalombattát, majd Ajkát, végül Dorogot. Iszonyatos tüzek tomboltak, több százezer áldozat. A Dunamenti Erőmű megsemmisülésével az energiahálózat is megroggyant, ami a mentési folyamatokat is nehezítette. Káosz, halál, rettegés lett úrrá az országon.

Ennek tetőzéseként a VITAS újabb járványa tört ki világszerte, megtizedelve a lakosságot. Magyarország népessége 2022 végére 8 millió alá csökkent.

Mind a gazdaság, mind a kultúra haldoklott. Az egész ország a csőd felé sodródott…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése